Συχνές Ερωτήσεις

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Η σύστασή του ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016, και άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Δεκέμβριο του 2016. Περισσότερες πληροφορίες

Αφού ολοκληρώσουν μια απλή διαδικασία εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιούνται από φορείς που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για να συμμετέχουν σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια δεξαμενή νέων ανθρώπων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε προγράμματα αλληλεγγύης και αποδέχονται και σέβονται την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Μόλις εγγραφείς, τα στοιχεία σου αποθηκεύονται στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, στο οποίο οι φορείς αναζητούν τα άτομα που χρειάζονται για τα προγράμματά τους. Οι φορείς ζητούν στη συνέχεια από τα άτομα που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους φορείς να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ή άλλης στήριξης για προγράμματα που συνάδουν με την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Μόλις εγκριθούν τα προγράμματά τους, οι φορείς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον κατάλογο συμμετεχόντων για την επιλογή των νέων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι φορείς θα έλθουν στη συνέχεια σε επαφή με όσους ενδιαφέρονται ενδεχομένως για την πρόσληψη, και θα κάνουν την τελική επιλογή.

Όλοι οι φορείς υποβάλλονται σε έλεγχο προτού εγκριθούν να υλοποιήσουν προγράμματα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και προτού τους επιτραπεί η αναζήτηση και εξεύρεση συμμετεχόντων για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Ανάλογα με το είδος του προγράμματος, τις γνώσεις και την εμπειρία σου, μπορεί να λάβεις εκπαίδευση από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προτού ενταχθείς στο πρόγραμμα.

Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών.

Πρέπει επίσης να κατοικείς νόμιμα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή σε μια από τις παρακάτω χώρες εταίρους:

  • πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Τουρκία
  • Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία
  • Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία
  • Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία
  • Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη , Συρία, Τυνησία
  • Ρωσική Ομοσπονδία

Αν και μπορείς να συμμετάσχεις στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εάν πληροίς τα κριτήρια αυτά, για ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία, τη νόμιμη κατοικία ή την υπηκοότητα, ανάλογα με το είδος τους και τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία όμως εξυπηρετούν στο σύνολό τους την αποστολή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και σέβονται τις αρχές του.

Παραδείγματα σχετικά με το τι μπορεί να σου ζητηθεί:

  • Συμμετοχή στην αποκατάσταση σχολείου ή κοινοτικού κέντρου που έχει καταστραφεί από σεισμό
  • Στήριξη σε νεοαφικνούμενους αιτούντες άσυλο
  • Καθαρισμός υπορόφου δασών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
  • Ενασχόληση με άτομα με αναπηρία σε κοινοτικό κέντρο.

Δεν πρόκειται να σου ζητηθεί να παράσχεις υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών. Καθήκοντα αυτού του είδους θα συνεχίσουν να εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν εξειδικευμένη κατάρτιση και πείρα ώστε να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά στον κατάλογο με τα είδη προγραμμάτων.

Όταν γίνεις μέλος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα σου ζητηθεί να επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι και σέβεσαι την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα στοιχεία σου θα αποθηκευτούν στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να δηλώσεις τα βασικά προσωπικά σου στοιχεία, το είδος των προγραμμάτων που σε ενδιαφέρει, καθώς και την πείρα και τις γνώσεις που μπορείς να προσφέρεις στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, θα σου ζητηθούν και άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι περίοδοι κατά τις οποίες θα είσαι διαθέσιμος να συμμετάσχεις σε προγράμματα. Μπορείς να επικαιροποιείς όλα αυτά τα στοιχεία ανά πάσα στιγμή μέσω του προσωπικού σου λογαριασμού στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Οι φορείς που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου, όταν αναζητούν πιθανούς υποψήφιους για εθελοντισμό ή εργασία για τα προγράμματά τους. Εάν ένας φορέας επικοινωνήσει μαζί σου και σου προσφέρει θέση σε πρόγραμμά του, δεν υποχρεούσαι να αποδεχθείς την προσφορά, καθώς η απόφαση συμμετοχής είναι αποκλειστικά δική σου.

Αν αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να συμμετάσχεις σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να συνδεθείς με τον προσωπικό λογαριασμό σου και είτε να αποκρύψεις προσωρινά το προφίλ σου από τους διάφορους φορείς είτε να διαγράψεις εντελώς τον λογαριασμό σου. Μπορείς επίσης να ζητήσεις να μη λαμβάνεις πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες ανακοινώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχει δύο συμπληρωματικά σκέλη δραστηριοτήτων: δραστηριότητες εθελοντισμού και δραστηριότητες εργασίας. Το σκέλος εθελοντισμού προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναλάβουν εθελοντική υπηρεσία πλήρους απασχόλησης από δύο έως δώδεκα μήνες σε άλλη χώρα. Βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (που αποτελεί μέρος του Erasmus +), καθώς και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

Οι δραστηριότητες εργασίας δίνουν στους νέους την ευκαιρία για μια θέση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε ποικίλους τομείς με δράσεις αλληλεγγύης, οι οποίοι χρειάζονται νέους ανθρώπους με μεγάλη διάθεση για κοινωνική προσφορά. Το σκέλος των δραστηριοτήτων εργασίας θα δημιουργηθεί σταδιακά, μέσω συμπράξεων με δημόσιους φορείς, ΜΚΟ και εμπορικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Τα διάφορα προγράμματα έχουν ανάγκη από άτομα με διαφορετικές δεξιότητες και πείρα, για τον λόγο αυτό οι φορείς μπορούν να επιλέγουν άτομα από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως εθελοντές, εργαζόμενους, μαθητευόμενους ή ασκούμενους.

Οι εθελοντές δεν αμείβονται για την εργασία τους αλλά, ανάλογα με το πρόγραμμα της ΕΕ που χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά τους, λαμβάνουν στήριξη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, γευμάτων και ιατρικής ασφάλισης, καθώς και ένα μικρό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων.

Οι νέοι που προσλαμβάνονται σε μια θέση εργασίας, στο πλαίσιο του σκέλους δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, έχουν σύμβαση εργασίας και αμείβονται για τη δουλειά που κάνουν σύμφωνα με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία περί μισθών και τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Ο μισθός τους πρέπει, κατά κανόνα, να καλύπτει τα καθημερινά τους έξοδα και τα έξοδα διαμονής. Υπόκεινται στην εργατική νομοθεσία της χώρας στην οποία εργάζονται. Μπορείς να ενημερωθείς για την ανάληψη εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ από τον ιστότοπο «Η Ευρώπη σου».

Όσοι προσλαμβάνονται ως μαθητευόμενοι ή ασκούμενοι έχουν επίσης σύμβαση εργασίας και θα τους καταβάλλεται κανονικά ημερήσια αποζημίωση.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια νέα πρωτοβουλία, και οι φορείς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης των ιδεών και των προτάσεών τους για προγράμματα. Αναμένεται ότι οι φορείς αυτοί θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν άτομα, από τα τέλη της άνοιξης του 2017 και μετά, και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν να εντάσσονται στα προγράμματα από τον Ιούνιο του 2017 και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σας ενημερώνει, στο μεταξύ, σχετικά με το τι συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ανοικτό στη συμμετοχή μεγάλου φάσματος φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυβερνητικές οργανώσεις, δήμοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιχειρήσεις. Επίσης οι φορείς αυτοί θα μπορούσαν να είναι κάθε μεγέθους, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μέχρι μικρές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε μια τοπική κοινότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να υλοποιούν προγράμματα αλληλεγγύης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώνει ότι αναζητά προτάσεις για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι συμβατά με την αποστολή και τις αρχές του Σώματος.

Όλοι οι φορείς υποβάλλονται σε έλεγχο προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και προτού τους επιτραπεί η αναζήτηση και εξεύρεση συμμετεχόντων. Οι φορείς οφείλουν επίσης να δηλώσουν ότι συμφωνούν με τον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Ανακοινώσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα γίνονται στους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ειδικευμένα έντυπα.

Διάβασε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που παρέχονται σ’ αυτόν τον ιστότοπο. Εάν εξακολουθείς να έχεις απορίες, επικοινώνησε μαζί μας μέσω της λειτουργίας «Κάντε μια ερώτηση» . Στόχος μας είναι να απαντάμε σε κάθε ερώτηση μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Μετά την εγγραφή σου στο σκέλος δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στη διεύθυνση https://europa.eu/youth/SoLiDarity_en, και αφού τηλεφορτώσεις το βιογραφικό σου, θα πρέπει να επικαιροποιείς τακτικά το προφίλ σου και να πραγματοποιείς κατά καιρούς αναζήτηση για κενές θέσεις. Επιπλέον, μπορείς να ψάχνεις μέσω της πύλης EURES για κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Πήγαινε στο τμήμα «Αναζητώ εργασία» της πύλης EURES στη διεύθυνση www.eures.europa.eu. Αφού επιλέξεις από την κατηγορία «Πλαίσιο αλληλεγγύης» την «κοινωνική εργασία» καθώς και τα κατάλληλα φίλτρα, ξεκινάς την αναζήτηση.

Αφού βρεις μία ή περισσότερες κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να επικοινωνήσεις με μία από τις δύο ευρωπαϊκές κοινοπραξίες φορέων που διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες τοποθέτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μάθεις πώς θα τοποθετηθείς στη θέση αυτή στο πλαίσιο του Σώματος Αλληλεγγύης. Μπορείς να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση, να περιγράψεις πώς θα ανταποκριθείς στα σχετικά καθήκοντα και να δηλώσεις ότι επιθυμείς να μετακινηθείς στο εξωτερικό για να την καλύψεις.

Σημείωση: οι κοινοπραξίες φορέων απλά βοηθούν τους εγγεγραμμένους που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ («διασυνοριακή τοποθέτηση»).

Όταν επικοινωνήσεις μαζί τους, πρέπει να δηλώσεις τα στοιχεία σου και να περιγράψεις τι μπορείς να προσφέρεις (π.χ., να επισυνάψεις βιογραφικό σημείωμα και να δώσεις τον αριθμό εγγραφής σου στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης).

Θα ήταν σκόπιμο να τους δώσεις και τον σύνδεσμο της κενής θέσης που σε ενδιαφέρει.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν να σε καθοδηγήσουν μέχρι την επιτυχή τοποθέτησή σου αλλά και μετά από αυτή, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις/τους ιστότοπους:

Το Προσάρτημα της Σύμβασης Επιχορήγησης για εικονικές (virtual) δραστηριότητες που αφορούν σχέδια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (σχέδια εθελοντισμού, πρακτική άσκηση και εργασία, σχέδια αλληλεγγύης) επιτρέπει στους δικαιούχους να μεταφέρουν μέχρι και το 10% των κονδυλίων που έχουν διατεθεί σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία προϋπολογισμού στην κατηγορία των δαπανών κατ’ εξαίρεση, ακόμα και αν δεν είχαν διατεθεί αρχικά κονδύλια στην κατηγορία «Δαπάνες κατ’ εξαίρεση», με σκοπό να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά ή/και την ενοικίαση εξοπλισμού ή/και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των εικονικών (virtual) δραστηριοτήτων κινητικότητας λόγω της της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Οι μεταφορές μπορούν να πραγματοποιηθούν σωρευτικά, αλλά δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του συνολικού προϋπολογισμού που έχει εγκριθεί από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού χωρίς τροποποίηση.

Σύμφωνα με το Προσάρτημα της Σύμβασης Επιχορήγησης, η αποζημίωση ανέρχεται στην αποζημίωση ποσοστού 75% επιλέξιμων δαπανών που έχουν όντως πραγματοποιηθεί για την αγορά ή/και την ενοικίαση εξοπλισμού ή/και υπηρεσιών. Απαραίτητη είναι η απόδειξη πληρωμής των σχετιζόμενων δαπανών στη βάση αποδείξεων / τιμολογίων.

Η ΕΜΣ θα πρέπει να επαληθεύσει εάν τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα της χώρας όπου  εδρεύει η οργάνωση, επιτρέπουν τη δήλωση του πλήρους κόστους ή θα είναι το κόστος απόσβεσης που θα εφαρμοστεί.

Τα κόστη σχετικά με τα Covid test είναι επιλέξιμα στο 100% στην κατηγορία των Δαπανών κατ’ εξαίρεση, ακόμα και αν δεν είχαν διατεθεί αρχικά κονδύλια στην κατηγορία αυτή.

Η αποδοχή αυτών των δαπανών βασίζεται σε αξιολόγηση ανά περίπτωση από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού και κρίνεται απαραίτητη η απόδειξη πληρωμής των σχετιζόμενων δαπανών στη βάση αποδείξεων / τιμολογίων.

Οι προϋποθέσεις για VISA για εργασία ή σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ διαφορετικές τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Μην ταξιδεύετε χωρίς να διαβάσετε προσεκτικά αυτήν την καθοδήγηση, διότι εάν χρειάζεστε VISA και δεν έχετε, τότε ενδέχεται να σας απαγορεύεται το ταξίδι κατά την αναχώρησή σας ή να μην επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την άφιξή σας.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το British Council και το Ecorys UK, υπό την ιδιότητά τους ως Εθνικές Μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, διαχειρίζονται T5 Government Authorised Exchange Certificates για τα προγράμματα Erasmus + και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Δεν διαχειρίζονται τη VISA.

 

Οι παρακάτω πληροφορίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται να βλέπετε την παρακάτω διεύθυνση https://www.erasmusplus.org.uk/t5-visa-how-to-apply-for-a-certificate-of-sponsorship για να ενημερώνεστε για όλες τις αλλαγές που σχετίζονται με τη διαδικασία του Πιστοποιητικού και https://www.gov.uk/apply-to-come-to-the-uk για να ενημερώνεστε για όλες τις αλλαγές που σχετίζονται με τη διαδικασία της Visa.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν συγκεκριμένες απαλλαγές από την VISA για τους συμμετέχοντες στο Erasmus + και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;Όχι.
Χρειάζονται VISA οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και οι εθελοντές που κάνουν πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο; Εάν ναι, σε ποια κατηγορία VISA εμπίπτουν; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;Οι περισσότεροι συμμετέχοντες του Erasmus + στους τομείς τηςΕκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Νεολαίας, καθώς και οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, απαιτείται να έχουν μια T5 GAE (Government AuthorisedExchange) Visa, ανεξάρτητα από το εάν η πρακτική είναι μικρότερη από 6 μήνες ή όχι.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην  ιστοσελίδα της UK National Agency’s και στα εγχειρίδια ανά τομέα τα οποία επιβεβαιώνουν ποιος απαιτείται να έχει μια T5 GAE Visa. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων, όπως η Βασική Δράση, ο Τομέας, η Κατηγορία Συμμετεχόντων (Εκπαιδευόμενος, Προσωπικό, Εθελοντής), ο Τύπος Δραστηριότητας και η Διάρκεια. Λάβετε υπόψη ότι ένα Youth Handbook είναι σε εξέλιξη και θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο σε εύθετο χρόνο.

Οι προϋποθέσεις για τα T5 GAE Certificates of Sponsorshipδιατίθενται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μονάδας Erasmus + του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρεται παραπάνω και οι προϋποθέσεις για το T5 GAE Visa διατίθενται στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείωση: Το Certificate of Sponsorship ισχύει για 3 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχει ανατεθεί το  Certificate, ο συμμετέχων πρέπει να υποβάλει αίτηση για Visa εντός 3 μηνών, ενώ το Certificate εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευόμενοι στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και οι εθελοντές σε θέση/επιλέξιμοι να αναλάβουν μια μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση;Οι μαθητές, οι εκπαιδευόμενοι στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και οι εθελοντές είναι σε θέση / επιλέξιμοι να αναλάβουν μια μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του Erasmus + T5 GAE.

 

Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα UK National Agency’s T5, η οποία επιβεβαιώνει τον τύπο Visa των σπουδαστών, των μαθητών και των εθελοντών, ανάλογα με τη Βασική Δράση, τον Τομέα, τη Διάρκεια και τον Τύπο Δραστηριότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες στο Erasmus+ που υποβάλλουν αίτηση για T5 GAE visa (επαγγελματική εμπειρία) πρέπει να καταβάλουν το ποσό των £ 244  για να υποβάλουν αίτηση για visa;

 

 

Ναι, οι συμμετέχοντες στο Erasmus + πρέπει να πληρώσουν το ποσό των £244, με την επιφύλαξη της παρακάτω έκπτωσης. Αυτό το ποσό καθορίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Τα έξοδα της Visa μπορούν να καλυφθούν από τα κονδύλια του Erasmus +, με την επιφύλαξη της συμφωνίας της αρμόδιας Εθνικής Μονάδας.

Οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και οι εθελοντές που κάνουν μια πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν £ 1000,00 + στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό;Εάν εγκριθεί για T5 GAE Certificate of Sponsorship, η Εθνική Μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους παράσχει μια επιστολή Certified Maintenance ως μέρος του Certificate τους, η οποία θα επιβεβαιώσει την αξία της επιχορήγησης του συμμετέχοντα. Δεν πρέπει να απαιτούνται περαιτέρω αποδείξεις.

 

Ωστόσο, η Εθνική Μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να συμβουλεύει μόνο σε σχέση με την έκδοση τα Certificates of Sponsorship για T5 GAE. Δεν εκδίδουν Visa. Συνιστάται σε όλους τους αιτούντες να εξοικειωθούν και να ελέγξουν εκ νέου όλες τις οδηγίες σχετικά με τη Visa τους στη διεύθυνση https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration ή να ελέγξουν εάν χρειάζονται μία στο ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ισχύει επιπλέον χρέωση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συμμετέχοντες στο Erasmus +;

 

 

Κάθε συμμετέχων στο Erasmus + πρέπει να συμπληρώσει το παρακάτω ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να πληρώσει την επιπλέον χρέωση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη https://www.immigration-health-surcharge.service.gov.uk/checker/type.
Πότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για Certificate και πότε μπορείτε να περιμένετε να λάβετε τη Visa σας;Ανώτατη Εκπαίδευση, Συμπράξεις συνεργασίας για τη Νεολαία (KA205), Διάλογος μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων (KA347) και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (που διαχειρίζεται το British Council υπό την ιδιότητά του ως Εθνική Μονάδα):

 

Μπορεί να χρειαστούν έως και 5 εβδομάδες για να εκδοθεί ένα Certificate of Sponsorship, μετά το οποίο ο συμμετέχων πρέπει να υποβάλει αίτηση για τη visa. Το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών συμβουλεύει ότι ο χρόνος παράδοσης της visa είναι σε 3 εβδομάδες. Εφόσον όλες οι πληροφορίες που υποβάλλονται στο British Council και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έγκαιρες και σωστές, μπορείτε να αναμένετε ότι ο συνολικός χρόνος παράδοσης από την αίτηση του Certificate έως την έγκριση της Visa θα είναι 8 εβδομάδες.

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Κινητικότητα των Νέων (KA105) και Εκπαίδευση Ενηλίκων (διαχειρίζεται η Ecorys υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Μονάδα):

Οι αιτήσεις των Certificate πρέπει να υποβληθούν 8 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής. Το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών συμβουλεύει ότι ο χρόνος παράδοσης της visa είναι σε 3 εβδομάδες. Εφόσον όλες οι πληροφορίες που υποβάλλονται στο Ecorys και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έγκαιρες και σωστές, μπορείτε να αναμένετε ότι ο συνολικός χρόνος παράδοσης από την αίτηση του Certificate έως την έγκριση της Visa θα είναι 11 εβδομάδες.

Κινητικότητες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ και European Solidarity Corps που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Ρωσία, και περιλαμβάνουν συμμετέχοντες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από τις τρίτες χώρες συνδεδεμένες με τα προγράμματα:

Η εφαρμογή της ρήτρας ανωτέρας βίας μπορεί να οδηγήσει σε προγενέστερη διακοπή των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία ή στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες του προγράμματος που συνορεύουν με την Ουκρανία και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες που θα επιστρέψουν από τις προαναφερόμενες χώρες, θα πρέπει να επανενσωματωθούν πλήρως στον οργανισμό/φορέα αποστολής. Ωστόσο, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα, οι συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις δραστηριότητες σε εικονική μορφή με το ίδρυμα/οργανισμό υποδοχής.

Το δικαιολογημένο κόστος επαναπατρισμού θα γίνει δεκτό ως έκτακτη δαπάνη, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την υποβολή των τελικών εκθέσεων. Σε περίπτωση που το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί από τις έκτακτες δαπάνες, οι συμμετέχοντες οργανισμοί μπορούν να το καλύψουν από τις οργανωτικές δαπάνες ή την ευέλικτη χρήση περιφερειακών κονδυλίων (Περιφέρειες 2 και 4 για τον Τομέα 4).

Κινητικότητες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ και European Solidarity Corps που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με τα προγράμματα, και περιλαμβάνουν Ουκρανούς συμμετέχοντες:

Προτρέπουμε τους δικαιούχους των προγραμμάτων να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης της διαμονής Ουκρανών συμμετεχόντων που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες των προγραμμάτων. Ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού θα βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις εθνικές αρχές, για να  συμβουλεύουμε τους δικαιούχους για ό,τι νεότερο προκύπτει.

Προγραμματισμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ και European Solidarity Corps που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ουκρανία:

Προτρέπουμε τους δικαιούχους των προγραμμάτων που έχουν προγραμματίσει κινητικότητες για να υλοποιηθούν στην Ουκρανία, να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές π.χ για τον Τομέα 2, αλλαγή της χώρας προορισμού ή αν η δράση επιτρέπει την εναλλαγή τους σε εισερχόμενες κινητικότητες π.χ. φιλοξενία Ουκρανών συμμετεχόντων στην Ελλάδα ή εναλλακτικά σε διεθνείς δράσεις να χρησιμοποιηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Τομέα 4 για δραστηριότητες σε άλλες χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Περιφέρεια 2). Για τη διεθνή κινητικότητα, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων με την Ουκρανία (διατηρώντας ορισμένα επίπεδα εισερχόμενης κινητικότητας) έναντι των μεταφορών προϋπολογισμού σε άλλες χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Με αυτή την ενημέρωση παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με το τι είδος δραστηριοτήτων που περιέχουν Ρώσους υπηκόους και οντότητες, στο πλαίσιο του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, μπορούν να συνεχιστούν και ποιες θα πρέπει να τερματιστούν.

 

  • Δραστηριότητες που μπορούν να συνεχιστούν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων

Οι ακόλουθες δραστηριότητες που υποστηρίζονται από οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορούν να συνεχιστούν:

Σχέδια κινητικότητας νέων του Erasmus+ και σχέδια εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

 

Επισκόπηση των δράσεων που μπορούν να συνεχιστούν:

  1. Σχέδια σε εξέλιξη – Πρόσκληση Erasmus+ 2014-2020 και Erasmus+ 2021
Erasmus+ / Τομέας Νεολαίας ΚΑ 1

 

 

· Κινητικότητα νέων «Ανταλλαγές Νέων»

· Σχέδια κινητικότητας των Youth workers

· Δραστηριότητές συμμετοχής των νέων

Για τη διατήρηση μεμονωμένων ατόμων που συμμετέχουν σε ανταλλαγές κινητικότητας, οι δράσεις Erasmus+ για τη νεολαία που περιλαμβάνουν τη Ρωσία μπορούν να συνεχιστούν. Ο έλεγχος κυρώσεων σε ατομική βάση πρέπει να συνεχιστεί.
Δράσεις εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης:

 

 

·  Σχέδια Εθελοντισμού

Για να διατηρηθούν οι διαπροσωπικές επαφές, αυτές οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στις οποίες συμμετέχουν Ρώσοι μπορούν να συνεχιστούν. Ο έλεγχος των κυρώσεων σε ατομική βάση πρέπει να συνεχιστεί.

 

  1. Σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης 2022 με συνεχή ή επερχόμενη επιλογή
Erasmus+ / Τομέας Νεολαίας ΚΑ 1

 

 

• Κινητικότητα νέων «Ανταλλαγές Νέων»

• Σχέδια κινητικότητας των Youth workers

• Δραστηριότητές συμμετοχής των νέων

Για να διατηρηθούν οι διαπροσωπικές επαφές, μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής και σύναψης συμβάσεων νέων σχεδίων του Erasmus+ για τη νεολαία που περιλαμβάνουν τη Ρωσία. Ο έλεγχος των κυρώσεων σε ατομική βάση πρέπει να συνεχιστεί.
Δράσεις εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης:

 

 

·  Σχέδια Εθελοντισμού

Για να διατηρηθούν οι διαπροσωπικές επαφές, μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής και σύναψης συμβάσεων νέων εθελοντικών σχεδίων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης νεολαία που περιλαμβάνουν τη Ρωσία. Ο έλεγχος των κυρώσεων σε ατομική βάση πρέπει να συνεχιστεί.