ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τι σημαίνει «σχέδιο αλληλεγγύης»;

Σχέδιο αλληλεγγύης είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας νέος στο πλαίσιο μιας ομάδας πέντε ή περισσότερων ατόμων με σκοπό να επιφέρει θετικές αλλαγές την τοπική κοινότητα. Η δραστηριότητα αυτή διοργανώνεται και υλοποιείται από τους ίδιους τους νέους στον τόπο όπου ζουν.

Σκέψου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στη γειτονιά σου και τα θέματα που είναι σημαντικά για εσένα. Το έργο θα πρέπει να εστιάζει σε προκλήσεις που αφορούν την κοινότητά σου, αλλά μπορεί επιπλέον να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν περιφερειακά ή ακόμη και εθνικά ζητήματα. Μαζί με την αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων, ένα έργο αλληλεγγύης θα πρέπει επίσης να αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αξία της πρωτοβουλίας μέσα από τη στήριξη προτεραιοτήτων που έχουν προσδιοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι π.χ. η κοινωνική ένταξη, η κλιματική αλλαγή, η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες, η ιθαγένεια ή η ισότητα των φύλων.

Το έργο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 μήνες και αποτελεί κατά κύριο λόγο δραστηριότητα μερικής απασχόλησης, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να ασχοληθείς στον ελεύθερο χρόνο σου.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Όλα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών που διαμένουν σε χώρα η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισλανδία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία). Κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 5 άτομα από την ίδια χώρα. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων.

Τι είδους χρηματοδοτική στήριξη θα λάβω;

Το ποσό που θα λάβεις για τη στήριξη του έργου σου είναι 500 ευρώ τον μήνα, το οποίο καλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση και την υλοποίηση του έργου. Εάν χρειαστεί η συμμετοχή κάποιου καθοδηγητή στο έργο, θα καλύψουμε επίσης τις δαπάνες που συνδέονται με αυτήν.

Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Η υποβολή αίτησης για τα σχέδια αλληλεγγύης είναι μια απλή διαδικασία η οποία γίνεται μέσω ηλεκτρονικών εντύπων. Η αίτησή σου θα αξιολογηθεί από τον εθνικό φορέα της χώρας διαμονής σου. Μπορείς να την υποβάλεις εσύ ή, αν θέλεις, μπορείς να επιλέξεις να συνεργαστείς με κάποιον έμπειρο φορέα για την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση.
Στο έντυπο της αίτησης θα πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως γιατί θέλεις να πραγματοποιήσεις αυτό το έργο, πώς θα ωφεληθεί η κοινότητα, και ποιες δραστηριότητες σχεδιάζεις να διοργανώσεις κατά την προετοιμασία και την υλοποίησή του.

Προτού υποβάλεις αίτηση…

  1. Δημιούργησε την ομάδα σου: προσκάλεσε άλλους νέους από την κοινότητά σου και διαμόρφωσε την ομάδα σου με βάση μια κοινή ιδέα ή ένα κοινό θέμα.
  2. Φρόντισε ώστε να εγγραφούν όλοι: όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
  3. Βεβαιώσου ότι έχεις αναγνωριστικό αριθμό φορέα: ένα μέλος της ομάδας αναλαμβάνει τον ρόλο του «επικεφαλής της ομάδας» και πραγματοποιεί εγγραφή στο σύστημα εγγραφής φορέων ώστε να λάβει αναγνωριστικό αριθμό φορέα (Organisation ID – OID). Για να εγγραφείς, θα σου ζητηθεί να δημιουργήσεις λογαριασμό EU Login. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να ορίσεις κάποιον φορέα ο οποίος είναι διατεθειμένος να υποβάλει αίτηση για λογαριασμό σου (είτε έχει ήδη εγγραφεί στην πύλη συμμετεχόντων και διαθέτει OID είτε σκοπεύει να αποκτήσει). Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι μπορείς να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα αμέσως μόλις εγγραφείς και αποκτήσεις τον δικό σου αριθμό OID, ακόμη και προτού αυτός εγκριθεί.
  4. Μάθε περισσότερα: Διάβασε τις ειδικές οδηγίες – τον οδηγό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (σ. 52-57) και πληροφορίες στους ιστότοπους του εθνικού φορέα σου. Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τον εθνικό φορέα σου. Αυτός θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς ώστε η αίτησή σου να είναι επιτυχής! Για να ξέρεις τι να περιμένεις όταν θα συμπληρώσεις το ηλεκτρονικό έντυπο, ρίξε μια ματιά σ’ αυτό το αντίγραφό του.
  5. Δημιούργησε το έργο σου: δώσε μορφή στις ιδέες σου —σκέψου ποιοι είναι οι στόχοι του έργου σου, ποιοι θα συμμετέχουν στην ομάδα σου, τι αποτελέσματα περιμένεις να πετύχεις, ποιος είναι ο προϋπολογισμός που θα χρειαστεί το έργο σου και τι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν, και συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης.
    … και τέλος…
  6. Υπόβαλε την αίτησή σου: Κάνε αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του εντύπου ESC31 για έργα αλληλεγγύης.