Τίτλος Σχεδίου: Post Co(vi)ding Academy

Φορέας υλοποίησης: Youthmakers Hub

 

Σύντομη περιγραφή σχεδίου

Το σχέδιο Post Co(vi)ding Academy πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μάρτιο 2021 – Φεβρουάριο 2022, συνδημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε από 7 νέες και νέους και τον Οργανισμό Youthmakers Hub. Το σχέδιο κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της επιτυχίας και να συστήσει στους συμμετέχοντες νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο του σχεδίου υλοποιήθηκαν 6 εκπαιδευτικές ψηφιακές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 450 νέες και νέοι από 110 πόλεις της Ελλάδας. Το σχέδιο παρείχε υψηλής ποιότητας διαδραστικές ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις στους συμμετέχοντες, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ πεδίο ψηφιακών δεξιοτήτων όπως η κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδων, οι γλώσσες προγραμματισμού JAVA και HTML, η κυβερνοασφάλεια καθώς και η χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Canva και το Zoom.

Ποιοι συμμετείχαν 

Η ομάδα του σχεδίου δημιουργήθηκε μέσω του οργανισμού Youthmakers Hub. Όλα τα μέλη του σχεδίου είχαν συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες του οργανισμού στο παρελθόν και έχουν δείξει αφοσίωση και αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό το λόγο ο οργανισμός αποφάσισε να τους υποστηρίξει σε αυτό το σχέδιο. Το διαφορετικό υπόβαθρο κάθε μέλους έδωσε μεγάλη δυναμική στην ομάδα και συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση του. Οι διαφορετικές δεξιότητες των συμμετεχόντων συνδυάστηκαν για να προσφέρουν καινοτόμα αποτελέσματα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της προβολής του European Solidarity Corps, δημιουργώντας αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, καθώς και  ενδυναμώνοντας τους εθελοντές και τους ωφελούμενους.

 

Στόχοι σχεδίου

Οι στόχοι του σχεδίου ήταν οι ακόλουθοι:

 

Περιεχόμενο σχεδίου

Στόχος του σχεδίου ήταν η ενδυνάμωση και εκπαίδευση νέων, οι οποίοι δεν ικανοποίησαν τον ορισμό της “επιτυχίας” στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2020, με τον όρο επιτυχία να είναι πολύ περιοριστικός και συγκεκριμένος. Επιπλέον, απευθυνόταν σε νέους φοιτητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους συνειδητοποίησαν πως επιθυμούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους, τόσο τις ήπιες όσο και τις ψηφιακές, ακόμη και με το ενδεχόμενο αλλαγής της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους πορείας. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι αυτό δεν ακολουθεί καμία ορθολογική νοοτροπία, τις περισσότερες φορές ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης φαίνεται να μην λειτουργεί όταν πρόκειται για επαγγελματική απασχόληση μετά το πέρας των σπουδών. Πολλοί φοιτητές σπουδάζουν ένα αντικείμενο που όχι μόνο δεν είναι στο πεδίο ενδιαφέροντός τους, αλλά αφιερώνουν επίσης τον χρόνο τους για να μελετήσουν κάτι που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα και τη μελλοντική αγορά εργασίας. Διευρύνοντας και καταπολεμώντας το στερεότυπο της “αποτυχίας”, το σχέδιο άγγιξε νέους οι οποίοι είτε δεν είχαν καταφέρει να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε είχαν εισαχθεί σε κάποιο Πανεπιστήμιο που όμως δεν αντικατοπτρίζει τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Συν τοις άλλοις, μεγάλο ποσοστό προπτυχιακών φοιτητών, φοιτά σε Πανεπιστημιακές Σχολές, των οποίων τα αντικείμενα σπουδών δεν πληρούν πλέον τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με την πανδημία του COVID-19 να επιταχύνει την ήδη διαρκώς μεταβαλλόμενη ψηφιακή κοινωνία στην οποία ζούμε και ενισχύοντας την περαιτέρω ψηφιοποίηση της οικονομίας, η ανάγκη για απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων κρίθηκε αναγκαία.

 

Αντίκτυπος σχεδίου

Στο πλαίσιο του σχεδίου υλοποιήθηκαν 6 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 450 νέες και νέοι από 110 πόλεις οι οποίοι παρακολούθησαν συνολικά 26 ώρες εκπαίδευσης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως σε επικοινωνία με ορισμένους συμμετέχοντες, αρκετοί ήταν αυτοί για τους οποίους το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε αφορμή να επιδιώξουν περαιτέρω κατάρτηση στις ψηφιακές δεξιότητες και τον προγραμματισμό. Σοβαρά υπόψιν λήφθηκε ο έμφυλος παράγοντας, με το 68% να είναι γυναίκες συμμετέχουσες, ενώ τέλος μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων προερχόταν από την περιφέρεια και σημεία εκτός του αστικού ιστού. Αρκετοί εταίροι επικοινωνίας υποστήριξαν το σχέδιο, προωθώντας τις δράσεις σε νέες και νέους, ανάμεσα σε αυτούς γραφεία διασύνδεσης Πανεπιστημίων, Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών και διάφορες ιστοσελίδες με την ανάρτηση σχετικού υλικού. Όπως και στην περίπτωση της ομάδας του έργου, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν διάφορες απαραίτητες ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες μέσω των δραστηριοτήτων του σχεδίου. Οι δεξιότητες που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες ήταν: επικοινωνία και συνεργασία, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, επίλυση προβλημάτων, κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, προγραμματισμός, κυβερνοασφάλεια, γλώσσα προγραμματισμού JAVA, δημιουργία ιστοσελίδας (WordPress, Wix platforms). Εκτός από τις δεξιότητες που ανέπτυξαν, οι συμμετέχοντες έγιναν μέρος ενός δικτύου το οποίο θα τους φανεί αρκετά χρήσιμο στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες έδρασαν ως πολλαπλασιαστές του σχεδίου, μεταφέροντας τις γνώσεις που αποκόμισαν. Ακόμη, το έργο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση “Νεανικές Δεξιότητες μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ και European Solidarity Corps”, η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη και στην εκδήλωση “Open Coffee Herakleion”, η οποία διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Bizrupt στις 27 Νοεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Δείτε επίσης το απολογιστικό ενημερωτικό φυλλάδιο (flyer) του σχεδίου, το απολογιστικό βίντεο  και την playlist με όλα τα βίντεο των 6 δράσεων του σχεδίου.