Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προγράμματα Erasmus+ / Youth & Sport, European Solidarity Corps και το δίκτυο Eurodesk μαζί με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων συμμετείχαν στις 9 Μαΐου 2023, στην εναρκτήρια εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων με τίτλο «Ημέρα της Ευρώπης 2023 — Εορτασμός του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ευρώπης και συγκεκριμένα την ενότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Νιόβη Ρίγκου και τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδης. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος συνομίλησε με νέους και επεσήμανε ότι «Η πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων στην κατάρτιση και στις δεξιότητες πρέπει να καταστεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Σήμερα αρχίζει η επανάσταση δεξιοτήτων που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Επενδύουμε πρωτοφανείς πόρους σε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε: Το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης». Σε απευθείας σύνδεση με τις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κήρυξε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Ακολούθησαν δύο πάνελ με έντεκα ομιλητές συνολικά, συντονιστής των οποίων ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ευγενίδης. Το πρώτο πάνελ είχε τίτλο «Η ευρωπαϊκή διάσταση των δεξιοτήτων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση» και η θεματική του δεύτερου πάνελ ήταν «Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων στην Ελλάδα». Στο τελευταίο πάνελ, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Κώστας Δέρβος, ο οποίος μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνουν στους νέους τα ευρωπαϊκά προγράμματα και για τη σημασία της διά βίου μάθησης.

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στον εξωτερικό χώρο του Ωδείου υπήρχαν περίπτερα διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων ήταν και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης μαζί με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τα προγράμματα Erasmus+ / Youth & Sport, European Solidarity Corps και το δίκτυο Eurodesk, καθώς και για τα προνόμια απόκτησης Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, και έλαβαν σχετικό διαφημιστικό υλικό.