Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 , η Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΝΕΔΙΒΙΜ υπεύθυνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus +, για τους τομείς  Νεολαία και Αθλητισμός, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και το δίκτυο Eurodesk διοργάνωσε εθελοντική δράση για τη σπατάλη τροφίμων, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε».

Τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στοχεύουν στην ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών σε όλα τα σχέδια και τις δραστηριότητες. Σε αυτό το πνεύμα, και στο πλαίσιο της «Πράσινης Καμπάνιας» της ΕΜΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υλοποιήθηκε η πράσινη αυτή δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της περιβαλλοντικά βιώσιμης και υπεύθυνης συμπεριφοράς και στάσης ζωής των νέων και των συμμετεχόντων φορέων.

Η δράση εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», της οργάνωσης «Μπορούμε», με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων από λαϊκές αγορές και την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από στελέχη της ΕΜΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εθελοντές των Προγραμμάτων και εκπρόσωπο του «Μπορούμε», μετέβη στη λαϊκή αγορά των Πατησίων όπου και συνέλεξε οργανωμένα και συντονισμένα τα αδιάθετα προϊόντα από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων. Συνολικά, σε διάρκεια περίπου 2 ωρών σώθηκαν 276 περισσευούμενα κιλά φρούτα και λαχανικά, η ποσότητα των οποίων αντιστοιχεί σε 1.100 μερίδες φαγητού. Τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν, διατέθηκαν στον κοινωφελή φορέα Connect Athens της ίδιας περιοχής για τη στήριξη ατόμων που έχουν ανάγκη. Τα προϊόντα αυτά προσφέρθηκαν με ασφάλεια από τον κοινωφελή φορέα άμεσα στους ωφελούμενους τους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

Πριν την υλοποίηση της δράσης, η ομάδα εθελοντών παρακολούθησε ενημερωτικό, εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον οργανισμό «Μπορούμε».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Κώστας Δέρβος και τα στελέχη της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού για τα προγράμματα Erasmus+, για τους τομείς  Νεολαία και Αθλητισμός, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και το δίκτυο Eurodesk, ευχαριστούν τον οργανισμό «Μπορούμε» για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια κατά τη διάρκεια της δράσης, τους εθελοντές για την ενεργό συμμετοχή τους και τη διάθεσή τους για έμπρακτη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας και φυσικά τους παραγωγούς και εμπόρους της λαϊκής των Πατησίων για τις προσφορές τους.

Δείτε σχετικό βίντεο από την εθελοντική δράση εδώ.