Τίτλος Σχεδίου: Digital Literacy for Seniors (DLFS)
Φορέας υλοποίησης: Youthmakers Hub
- Σύντομη περιγραφή σχεδίου
Το Digital Literacy For Seniors (DLFS) υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβρη του 2022 από ομάδα νέων του οργανισμού Youthmakers Hub. Το σχέδιο συνεισέφερε στην αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού ηλικιωμένων (50-70 ετών) και μετέφερε τεχνογνωσία στην ομάδα στόχο του σχεδίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, υλοποιήθηκαν 2 διαδραστικά διαδικτυακά σεμινάρια και ένα εργαστήριο για ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας, ένα Facebook group για τους συμμετέχοντες, και μια έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση της επίδρασης του προγράμματος και τον εντοπισμό πιθανών αναγκών, ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο μέλλον. Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια ήταν τα εξής: Μαθαίνοντας το Διαδίκτυο, Μαθαίνοντας τα Κοινωνικά Δίκτυα και Διαδίκτυο και Κοινωνικά Δίκτυα στην πράξη.
- Ποιοι συμμετείχαν
Ο οργανισμός Youthmakers Hub αποτελεί σημείο συνδημιουργίας νέων ανθρώπων με όρεξη για υλοποίηση σχεδίων, τα οποία έχουν ως στόχο την βελτίωση της κοινωνίας. Τα μέλη του σχεδίου έχουν συνεργαστεί και σε προηγούμενα σχέδια του οργανισμού και είχαν συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες του οργανισμού που έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και διά ζώσης. Παρά το γεγονός πως η βασική ομάδα στόχος του οργανισμού είναι νέοι 18 – 35 ετών, για το συγκεκριμένο σχέδιο η ομάδα στόχος ήταν άνθρωποι μεγαλύτερη σε ηλικία. Όσον αφορά τους ωφελούμενους, πρόκειται για 83 ανθρώπους ηλικίας 50 – 70 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του σχεδίου. Οι ωφελούμενοι συνδέθηκαν διαδικτυακά για τη συμμετοχή τους από 21 πόλεις της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 10 είναι απομακρυσμένες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 60 έτη και το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
- Στόχοι σχεδίου
Το σχέδιο είχε τους εξής στόχους:
- Την ενδυνάμωση ηλικιωμένων (50 – 70 ετών) με δεξιότητες και εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας (Skype, Zoom, Facebook, Instagram, Messenger, Viber, WhatsApp).
- Την εξερεύνηση των δυνατοτήτων και πλατφορμών του διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμμετεχόντων, καθώς και την διδασκαλία μεθόδων προστασίας στο διαδικτυακό περιβάλλον για ασφαλή πλοήγηση.
- Την δημιουργία δικτύου μεταξύ των μελών του σχεδίου και των συμμετεχόντων, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών.
- Περιεχόμενο σχεδίου
Στην ελληνική κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, τα σκοτεινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Messenger, το Viber και το WhatsApp και τα μοντέρνα κανάλια επικοινωνίας, όπως το Skype και το Zoom, χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών όσο και περισσότερο με βολικό και αποτελεσματικό τρόπο. Το σχέδιο έφερε πιο κοντά τη νεότερη γενιά με την παλαιότερη με κοινό στόχο τη συνδημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, το οποίο απευθυνόταν αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας 50-70 χρόνων, συζητήθηκαν από την αρχή όλα τα βασικά σχετικά με την περιήγηση στο Διαδίκτυο, και τις δυνατότητες που δίνονται, τα κοινωνικά δίκτυα και τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε πλατφόρμα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μάθαμε στην πράξη πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο με περισσότερη ασφάλεια. Οι συγκεκριμένες θεματικές που καλύφθηκαν συνολικά ήταν οι εξής:
- Η περιήγηση για αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο
- Τα κοινωνικά δίκτυα
- Διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας
- Συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο
- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn) και τρόποι για την σωστή χρήση τους
- Τα μέσα άμεσης επικοινωνίας (Viber, WhatsApp, Messenger) και τρόποι για την σωστή χρήση τους
- Αντίκτυπος σχεδίου
Το σχέδιο ενίσχυσε την κοινωνική συμπερίληψη, και την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων, καθώς επίσης βελτίωσε την ψυχική τους υγεία μέσω της δυνατότητας επικοινωνίας και κοινωνικής ένταξης στην μετά-Covid εποχή μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου μεταξύ των μελών του σχεδίου και των συμμετεχόντων. Συνολικά συμμετείχαν 83 άνθρωποι ηλικίας 50 – 70 ετών από 21 πόλεις της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 10 είναι απομακρυσμένες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 60 έτη και το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 30% άντρες. Το σχέδιο έχτισε μια μικρή κοινότητα μέσω της δημιουργίας του Facebook Group DLFS Community, στο οποίο υπάρχουν 70 μέλη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έχουν δημοσιευθεί 20 posts με εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικό με το σχέδιο. 86,7% των συμμετεχόντων δήλωσε στην έρευνα πως η βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν παραγωγικότερα το χρόνο τους ενώ 46,7% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων συνεισφέρει στο αίσθημα ανεξαρτησίας/ αυτονομίας. Παρακάτω κάποιες μαρτυρίες των ωφελούμενων μας:
“Ευχαριστούμε για την συνεισφορά σας γιατί πράγματι εμείς στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν γνωρίζουμε πολλά από αυτά τα ψηφιακά”
“Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, ούτως ώστε όλο και περισσότερα άτομα σε μεγάλες ηλικίες να μάθουν να χρησιμοποιούν και το κινητό, και το κομπιούτερ και το τάμπλετ”
“Κατάλαβα τη θέση μου στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι έχω διαφωτιστεί”
“Θέλω να σας ευχαριστήσω. Με καλύψατε πλήρως. Αυτά που ήθελα να μάθω, τα έμαθα”
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα εξής:
- Ενημερωτικό φυλλάδιο (flyer) του σχεδίου
- Infographic με τα αποτελέσματα του survey σχετικά την αξιολόγηση του σχεδίου και τον εντοπισμό πιθανών αναγκών
- YouTube Playlist Digital Literacy for Seniors | An ESC Project by Youthmakers Hub με 3 σύντομα βίντεο διάχυσης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του σχεδίου