Τίτλος Σχεδίου:  Στο προσκήνιο: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ πρότζεκτ ορατότητας | In The Spotlight: An LGBTQI+ Visibility Project

 

Φορέας Υλοποίησης:  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας ΕΥΦΟΡΙΑ

 

Πρόκειται για την ιδέα που γεννήθηκε μεταξύ φίλων, να δημιουργήσουν ένα ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα. Με πειστικό και ειλικρινή τρόπο, προσπαθήσαν να αποδώσουν την αρκετά σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν άτομα της διπλανής πόρτας, μέλη της κοινότητας. Το όραμα υπήρχε: η πενταμελής ομάδα θα αναζητούσε καθημερινούς ανθρώπους, κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, με σκοπό να εκθέσουν τα βιώματα τους ενώπιον της κάμερας, με σκοπό το υλικό που θα αντλούταν να συνθέσει μια ταινία διάρκειας μιας ώρας. Από την κοινότητα και για την κοινότητα, αυτό το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για να καταδείξει πως επί δεκαετίες, η ελληνική πολιτεία και κατά συνέπεια το κοινωνικό σύνολο, αρνούμενοι να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκά προωθούμενη ισότητα και ισονομία για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, στερούσαν – και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να στερούν – ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από μια αρκετά σεβαστή στον αριθμό, κοινωνική ομάδα.

 

Η ομάδα μας απαρτίστηκε από 5 άτομα, με αλφαβητική σειρά:

 

 

 

 

 

Ο σκοπός του πρότζεκτ ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤ κοινότητα και μεμονωμένα κάθε άτομο που ανήκει σε αυτή, που κατοικούν στην Ελλάδα και να παράσχει ένα μέσο, μέσω του οποίου τα άτομα αυτά θα μπορέσουν να μοιραστούν με ασφάλεια τις προσωπικές τους ιστορίες και δυσκολίες. Έτσι, οι στόχοι του πρότζεκτ μας ήταν να διεξάγουμε ασφαλείς συνεντεύξεις με άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Ελλάδα και να παράγουμε μια πρωτότυπη οπτικοποιημένη έρευνα, σε σχέση με τις δυσκολίες που τα μέλη της κοινότητας αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και τις διαφορές μεταξύ των βιωμάτων των ανθρώπων, οι ταυτότητες των οποίων υπάγονται στην ΛΟΑΤ κοινότητα. Παρουσιάζοντας στο κοινωνικό σύνολο, ένα ντοκιμαντέρ για τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα αυτής της κοινωνικής μειονότητας, μπορούμε να βοηθήσουμε στο να βελτιωθεί η προσωπική τους στάση απέναντι σε αυτά τα άτομα, καθώς και να μειώσουμε τις περιπτώσεις προκατάληψης και βίας απέναντι τους. Ακόμα, επικεντρωνόμαστε στον πληθυσμό που διαμένει εντός της Ελλάδας και όχι μόνο στους Έλληνες υπηκόους, καθώς τα προβλήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας πρέπει να κατανοηθούν εντός κοινωνικοπολιτιστικών, εθνικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων και να μην γενικοποιούνται.

 

Με το πρότζεκτ μας, θέλαμε να μιλήσουμε για τα θέματα της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής ένταξης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ανάγκη μηδενισμού της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας με σκοπό την προώθηση της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της εξάλειψης των φασιστικών και ρατσιστικών φαινομένων που απαντώνται σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιθυμούσαμε βαθιά, να δείξουμε πως τα άτομα της κοινότητας είναι κανονικά άτομα, ικανά για πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, που δεν επιδυκνύουν σε καμιά περίπτωση αντικοινωνική συμπεριφορά και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα οποιοδήποτε ετεροφυλόφυλο, μη-τρανς άτομο, από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Στόχος μας ήταν η παραγωγή ενός βίντεο-ντοκιμαντέρ, διάρκειας περί τη μια ώρα, που θα περιλάμβανε συνεντεύξεις με άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας, διαφόρων ηλικιών και από διάφορες περιοχές της χώρας μας, με απόλυτο σκοπό την κατάδειξη της κανονικότητας των ΛΟΑΤ ατόμων και της ανάγκης μηδενισμού του κοινωνικού αυτοματισμού και ρατσισμού που αυτά υφίστανται, μέχρι και σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ώστε οι θεατές να τα φέρουν σε άμεση νοητή σύγκριση με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε πρωτίστως ένα σημαντικό αντίκτυπο στους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αν και όλα τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα που εκτέλεσε το πρότζεκτ είναι υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και της ισοτιμίας και ισονομίας αυτών σε σχέση με το λοιπό κοινωνικό σύνολο, η επαφή τους με ανθρώπους της διπλανής πόρτας που εξιστορούσαν τα -πολλές φορές σκληρά- βιώματα τους, έκανε τον κάθε έναν τους να αναλογιστεί ποια είναι η δική του αντιμετώπιση απέναντι στα ζητήματα αυτά. Και οι πέντε τους δε μπορούσαν παρά να σκεφτούν αν οι κοινωνικές τους ευαισθησίες μεταφράζονται σε ισχυρές, ουσιώδεις πράξεις υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η θεματική είναι αρκετά σημαντική για την σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλεια, μιας σεβαστής μειονότητας της κοινωνίας μας, τα δικαιώματα της οποίας πρέπει να γίνουν σεβαστά και ο υγιής αγώνας ωσότου αυτά κατακτηθούν, δεν γίνεται να περάσει στην αφάνεια, ειδικά εφόσον μας δόθηκε μια τέτοια, τεράστια ευκαιρία, να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο πρότζεκτ. Πιστεύουμε πως το ντοκιμαντέρ αυτό κατάφερε να αγγίξει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, ατόμων εντός και εκτός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με τους θεατές να αναλογίζονται τα λεγόμενα των συνεντευξιαζόμενων και να τα θέτουν σε σύγκριση με τα βιώματα ατόμων του λοιπού Ευρωπαϊκού χώρου, που βίωσαν την κοινωνική τους κανονικοποίηση νωρίτερα και αρκετά σαφέστερα, σε σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου.