Τίτλος σχεδίου: ΠΑΠΠΟΥ, ΚΑΝΕ ΜΟΥ LIKE

Φορέας υλοποίησης: Homesick

 

Σύντομη περιγραφή σχεδίου

Με το σχέδιο αυτό θέλαμε κατ’ αρχάς να αναγνωριστεί η προσφορά της τρίτης ηλικίας (απευθυνόμαστε σε άτομα άνω των 65, αλλά και σε υπερήλικες) και η αξία της συναναστροφής και επικοινωνίας με τους ηλικιωμένους. Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα, όραμα, ευκαιρίες για ενημέρωση, ψυχαγωγία και σύσφιξη σχέσεων στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, κάποιοι από τους οποίους ζουν μια μονότονη και μοναχική ζωή, κυρίως αυτοί που ζουν σε οίκους ευγηρίας. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να εξοικειώσουμε με την τεχνολογία και τα οφέλη της ανθρώπους που δυσκολεύονται για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες ζωής τους ή και λόγους αντικειμενικούς (νευρολογικούς).

 

Ποιοι συμμετείχαν

Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, διδάξαμε σε άτομα άνω των 65 τη χρήση  υπολογιστή, smart phone και διαδικτύου. Η ομάδα HOMESICK που αποτελείται από τους Ανδρέα Καραδήμα, Νείλο Κονδάκη, Ευαγγελία Πλιάκου, Αναστάση Μητρέλη και Μάριο Κουγιούρη.

 

Στόχοι σχεδίου

Στόχος του σχεδίου ήταν άτομα τρίτης ηλικίας να αποκτήσουν γνώσεις ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη χρήση του υπολογιστή, ώστε να επικοινωνούν πιο εύκολα με τη νέα γενιά, να ψυχαγωγούνται, να ενημερώνονται σφαιρικά, να απλοποιήσουν διαδικασίες όπως πχ πληρωμές, παραγγελία σε σούπερ μάρκετ καθώς επίσης να βελτιωθεί η ψυχολογία τους και να εξασκηθούν οι νοητικές τους δεξιότητες.

 

Περιεχόμενο σχεδίου

Γνωρίσαμε μέσω των γονιών μας αλλά και της εκκλησίας άτομα που επιθυμούσαν να αποκτήσουν γνώσεις ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη χρήση υπολογιστών και smart phone. Οι περισσότεροι «μαθητές» μας ήξεραν ελάχιστα και βελτιώθηκαν πάρα πολύ. Κάποιοι έμαθαν πολλά και κάποιοι -μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 80- έμαθαν τα βασικά. Οι περισσότεροι εξοικειώθηκαν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως με το Facebook και ενθουσιάστηκαν που μπορούσαν να επικοινωνούν μέσα από αυτό με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Έμαθαν να αναζητούν πληροφορίες και τηλεοπτικές σειρές στο διαδίκτυο, να παραγγέλνουν στο σούπερ μάρκετ, να πληρώνουν ηλεκτρονικά λογαριασμούς, να λαμβάνουν φωτογραφίες, να ακούν τραγούδια, να παίζουν παιγνίδια. Περισσότερο από όλα τους ενθουσίασαν οι βιντεοκλήσεις κυρίως με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

 

Αντίκτυπος σχεδίου

Οι «μαθητές» μας ενθουσιάστηκαν. Ένιωσαν περήφανοι και σταμάτησαν να νιώθουν στο περιθώριο ως ψηφιακά αναλφάβητοι. Αύξησαν τις ευκαιρίες τους για επικοινωνία, για ψυχαγωγία, για ενημέρωση. Απλοποίησαν τις αγορές τους και τη διαδικασία πληρωμών. Περισσότερο από όλα απόλαυσαν την επικοινωνία με τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους μέσω των βιντεοκλήσεων ή και της αλληλεπίδρασης στα; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Ήταν όμως και για εμάς μια συγκλονιστική εμπειρία και βιώσαμε πόσο απολαυστική είναι η επαφή με την τρίτη ηλικία. Συγκινηθήκαμε που μας έδειχναν ευγνωμοσύνη και δημιουργήσαμε σχέσεις φιλίας μαζί τους, τις οποίες θα διατηρήσουμε και στο μέλλον.  Επιπλέον πιστεύουμε ότι έμμεσα ωφελήθηκαν και οι οικογένειές τους καθώς ένιωθαν ότι είχαν βελτιωμένη ψυχολογία οι γονείς και παππούδες-γιαγιάδες. Επίσης ως σφαιρικά ενημερωμένοι έγιναν πιο ενεργοί πολίτες και μπορούσαν να μάθουν για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου τους και να συμμετέχουν σε όσα τους ενδιέφεραν.