Τίτλος Σχεδίου: Χτίζοντας σχέσεις Αλληλεγγύης (Building Solidarity)

Φορέας Υλοποίησης: STAGONES SOCIAL COOPERATIVE

 

Σύντομη περιγραφή σχεδίου

Το σχέδιο εθελοντισμού «Χτίζοντας σχέσεις Αλληλεγγύης», στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, αποσκοπεί στο να αναδείξει περιβαντολλογικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές προκλήσεις και να προτείνει καλές πρακτικές στην καθημερινότητα μιας μικρής κοινότητας. Αποσκοπεί, επίσης, στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και μιας υπεύθυνης, δημιουργικής στάσης απέναντι στα προβλήματα και αδιέξοδα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

 

Πέραν της σύνδεσης που επιδιώξαμε και καλλιεργήσαμε με τους εθελοντές μέσω της συμβίωσης μαζί τους, της συνεργασίας και της υποστήριξης που παρείχε ο μέντορας, μοιραστήκαμε μαζί τους πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις γύρω από τη φυσική δόμηση, την ήπια καλλιέργεια της γης και της βιωματικής, μη τυπικής μάθησης. Φροντίσαμε επίσης, οι εθελοντές να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τη ζωή στην ύπαιθρο εν γένει.

 

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στο πλαίσιο του σχεδίου φιλοξενήσαμε τέσσερις νέους από την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Τους επιλέξαμε προσεκτικά, καθώς η λιτή μας διαβίωση στη Φύση και οι δράσεις με τις οποίες καταπιανόμαστε, μπορεί να δυσκολέψουν ανθρώπους χωρίς ανάλογη εμπειρία. Έμειναν μαζί μας για έξι μήνες ο καθένας και εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή μαζί τους.

Ήρθαν, λοιπόν, η Giulia από την Ιταλία, από αγροτική οικογένεια και εξοικειωμένη με τη ζωή στην ύπαιθρο, ο Amin από την Τυνησία, που ως κεραμίστας συνδέθηκε άμεσα με τη φυσική δόμηση και τον πηλό, η Κάτυ από τη Γαλλία, η οποία ασχολείται με το upcycling και την ξυλουργική και η Margarida από την Πορτογαλία, γιατρός στο επάγγελμα και πολύ πρόθυμη να διευρύνει τις γνώσεις της και σε άλλους τομείς.

               

 

Στόχοι σχεδίου

Συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν βιωματικά την ήπια (φυσική και βιολογική) καλλιέργεια της γης, τη φυσική δόμηση (χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και τεχνικές) καθώς και την ευέλικτη, αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση (agile learning). Επιπλέον, την καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, καθώς και τη διεύρυνση της οικολογικής συνείδησης.

Μοιραζόμενοι την καθημερινότητα μαζί τους, υπερσκελίσαμε εμπόδια και διαφορές (πολιτισμικές και ιδιοσυγκρασιακές), αναζητώντας ένα νέο μοντέλο συμβίωσης, όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο. Σκοπός μας είναι να παροτρύνουμε και να εμψυχώνουμε τους εθελοντές μας στην προσωπική τους αναζήτηση, προσφέροντάς τους υποστήριξη, γνώσεις και εργαλεία και προτείνοντάς τους μια κατεύθυνση προς έναν κόσμο συνεργατικό και αειφόρο.

 

 

Περιεχόμενο σχεδίου

Οι δράσεις που πραγματοποιήσαμε κινήθηκαν γύρω από δύο βασικούς άξονες: τη βιολογική καλλιέργεια και φυσική δόμηση από τη μία και την ευέλικτη, αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση από την άλλη. Οι εθελοντές, πέρα από την εμπειρία της κοινοτικής διαβίωσης (με πρωινούς κύκλους όπου εξέφραζαν επιθυμίες και ανάγκες τους και λάμβαναν χώρα ο σχεδιασμός των επικείμενων δραστηριοτήτων και ο καταμερισμός των εργασιών της μέρας), είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις και πρακτικές τους ποικιλοτρόπως.

Όσον αφορά στη φυσική δόμηση, συμμετείχαν στη δημιουργία μικρών κτισμάτων (μια ξύλινη αποθήκη για εργαλεία, ένα μικρό ξενώνα από άχυρο και πηλό) και άλλων βοηθητικών κατασκευών (υπαίθριος πάγκος από cob με πέτρινο θεμέλιο, σόμπα θερμικής μάζας τύπου Rocket Stove) από το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης.

Στον τομέα της καλλιέργειας δραστηριοποιήθηκαν σε κάθε επιμέρους τομέα, από την προετοιμασία του εδάφους και την κομποστοποίηση, τη δημιουργία σπορείων, το φύτεμα, το βοτάνισμα, το κλάδεμα, τη συγκομιδή και τη μεταποίηση κάποιων τροφίμων. Ήρθαν επίσης σε επαφή με την άγρια βρώσιμη βλάστηση της περιοχής (χόρτα και φρούτα) ενώ στα κτήματα βιολογικής καλλιέργειας των ροδιών αποκόμισαν μια εντύπωση για τη διαχείριση μιας ήπιας, πλην μεγάλης κλίμακας αγροτικής δραστηριότητας.

Η δημοκρατική παιδεία, αυτοκαθοδηγούμενη και βιωματική, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της εσωτερικής μας διάρθρωσης. Οι εθελοντές έρχονταν σε επαφή μαζί της καθημερινά, μπόρεσαν όμως να εμβαθύνουν στο σκεπτικό της κατά τη διάρκεια ενός σχετικού δεκαήμερου εργαστηρίου που έλαβε χώρα κατά την παραμονή τους. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια που πραγματοποιήσαμε (πενθήμερο εργαστήρι φυσικής δόμησης, σαββατοκύριακα για γονείς και παιδιά), ενώ κατά περίπτωση επέλεξαν να παραστούν και σε εκπαιδεύσεις που πραγματοποίησαν άλλοι φορείς και οργανισμοί.

 

 

Αντίκτυπος σχεδίου

Η ΚοινΣΕπ Σταγόνες δραστηριοποιείται στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και την εκμετάλλευση ορυκτών. Οι συμβατικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες (αφορά και τον τομέα της συμβατικής δόμησης). Στόχος μας είναι να προάγουμε σταδιακά εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας, δόμησης και μάθησης και να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής και όσους μας επισκέπτονται γύρω από συναφή θέματα.

Οι εθελοντές μας, συμμετέχοντας στις καθημερινές μας δράσεις και στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, αποκόμισαν γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να “πιάσουν το τιμόνι της ζωής” τους στα χέρια τους πιο αυτόνομα, να επιλέξουν διαφορετικά στις περιπτώσεις όπου η πεπατημένη δεν τους εξυπηρετεί. Ήρθαν σε επαφή με πλήθος προτάσεων σχετικές με τη διατροφή, την κάλυψη βασικών βιολογικών και ψυχολογικών αναγκών, την αντιμετώπιση προβλημάτων, την ανεύρεση λύσεων και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Διεύρυναν τους ορίζοντές τους στους παραπάνω τομείς και εκτίμησαν τις συνεργατικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν.

Όσον αφορά στον αντίκτυπο στην τοπική, σχετικά κλειστή, κοινωνία, υπήρξαν πρακτικά και συγκεκριμένα οφέλη (διάνοιξη μονοπατιών, καθαρισμός παραλιών, υποστήριξη των λιγοστών καταστημάτων). Ωστόσο, αυτό που μοιάζει να αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος είναι η επαφή των χωριανών με νέους ανθρώπους από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, η αποδοχή του διαφορετικού και η καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων μαζί τους. Η προσέγγιση αυτή, χάρη στη συμβολή του μέντορα αλλά και την πρόθεση των  εθελοντών να ενταχθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες του τόπου, οδήγησε σε μια αρμονική και ειλικρινή συνύπαρξη. Επιστρέφοντας στις χώρες τους οι εθελοντές συνέχισαν την αναζήτησή τους σε παρεμφερή εγχειρήματα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλλουν, ο καθένας από το πόστο και με τον τρόπο του, στη δημιουργία ενός καλύτερου, αειφόρου κόσμου.

 

Δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου.