[:el]
Τίτλος Σχεδίου: Τρώω Τοπικά – Σκέφτομαι Οικολογικά
Φορέας Υλοποίησης: Villagers Of Greece (VOG)
Σύντομη περιγραφή σχεδίου
Το σχέδιο «Τρώω Τοπικά – Σκέφτομαι οικολογικά» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του European Solidarity Corps και συνιστά μια δράση της ομάδας μας, Villagers of Greece, που έλαβε χώρα σε διάφορα μέρη στην επαρχία, όπως η Καρδίτσα και το Αγρίνιο, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι άτομα από διαφορετικά κοινωνικά, ηλικιακά και εθνοτικά υπόβαθρα. Με αυτόν τον τρόπο γευτήκαμε τοπικές και μη συνταγές, με κέντρο τη μεσογειακή διατροφή και εγχώριες πρώτες ύλες, συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για το θέμα της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου και του περιβαλλοντικού κόστους αυτής της διατροφής στο εύθραυστο κλίμα του πλανήτη μας.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη δράση μας συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών, με έμφαση στη συμμετοχή νέων ηλικιακά ατόμων, ώστε να τους μεταλαμπαδεύσουμε μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης τις αρχές και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τα πλεονεκτήματα χρήσης τοπικών πρώτων υλών για τις ανάγκες σίτισής μας. Παράλληλα, κάτοικοι των περιοχών που επισκεφθήκαμε συμμετείχαν με θέρμη στη δράση, θέλοντας να μας παρουσιάσουν την ποιότητα των προϊόντων που παράγει ο τόπος τους. Τέλος, το σχέδιο ενισχύθηκε με τη συμμετοχή νέων ατόμων από το Κονγκό, οι οποίο με χαρά μας μαγείρεψαν και παρουσίασαν πιάτα της χώρας τους.
Στόχοι σχεδίου
Η δράση αυτή έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως ένα εργαλείο που συνεπικουρεί αφενός μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και αφετέρου την ευαισθητοποίηση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η μείωση κατανάλωσης κρέατος και η χρησιμοποίηση τοπικών πρώτων υλών για την ελάττωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς, διεγείρεται το οικολογικό αίσθημα και η ανάγκη στους νέους να προστατεύσουν τη γη, αφού η αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον έχει οδηγήσει σε δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, που έχει αρχίζει να ξεθωριάζει με τους σύγχρονους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Επιπρόσθετα, δοκιμάσαμε να συνδέσουμε της δράση μας και με κουζίνες από άλλους πολιτισμούς, έτσι ώστε να αντιληφθούμε την αξία της τροφής στην καθημερινότητα ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα. Μέσω του προγράμματος “Τρώω Τοπικά – Σκέφτομαι Οικολογικά” επιδιώκεται μια επανασύνδεση με τις ρίζες μας και σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών, όπως γινόταν και παλαιότερα, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Τέλος, επιδιώξαμε την ενημέρωση των νέων της περιοχής, αλλά και όσων συμμετείχαν, σχετικά με τις ευκαιρίες του Erasmus Plus και του ESC, ώστε να τους παρέχουμε κίνητρα συμμετοχικότητας και εθελοντισμού, την ενδυνάμωση της ατομικής πρωτοβουλίας των νέων εθελοντών και των νέων της περιοχής, δίνοντας κίνητρα για επιχειρηματική ανάπτυξη στους τομείς του γαστρονομικού τουρισμού και της γαστρονομίας γενικότερα σε κάθε περιοχή περιοχή.
Περιεχόμενο Σχεδίου
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής διενεργήθηκαν μια σειρά από μαγειρικά εργαστήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με σκοπό την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής. Η κύρια δράση είναι μια πολυεπίπεδη αναζήτηση τοπικών φαγητών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που είναι αντιπροσωπευτικά της κουλτούρας κάθε περιοχής και που βασίζονται στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Τα εργαστήρια βασίζονται στο συμμετοχικό χαρακτήρα, εμπλέκουν την τοπική κοινωνία στη διεξαγωγή της δράσης και κατέστησαν κοινωνία και συμμετέχοντες αμοιβαίως επωφελούμενους. Στη διάρκεια διεξαγωγής τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γίνουν ενεργό κομμάτι της διαδικασίας παρασκευής του φαγητού, από τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, μέχρι και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων που προκύπτουν, για παράδειγμα με την παραγωγή compost. Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής διαδικασίας άνοιγε σκόπιμα ένας παραγωγικός διάλογος γύρω από τη θρεπτική αξία του τροφίμου, τον τόπο και τρόπο παραγωγής του και τον αντίκτυπο που έχουν για τον περιβάλλον. Έτσι, προσπαθήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους συμμετέχοντες τη χρησιμότητα μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής τόσο για την υγεία του ανθρώπου, όσο και για το περιβάλλον. Ακόμη, έλαβαν χώρα και εργαστήρια Αφρικανικής κουζίνας από πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στην περιοχή της Καρδίτσας, με σκοπό να έρθουμε σε επαφή με την κουζίνα από διαφορετικούς πολιτισμούς και να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτισμών μέσα από τη δύναμη του φαγητού και της συνύπαρξης σε ένα κοινό τραπέζι.
Αντίκτυπος σχεδίου
Η αποκτηθείσα γνώση με το πέρας της δράσης απόδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να βελτιώσουν το πλαίσιο της διατροφής τους, να αναγνωρίσουν την πολιτιστική και διατροφική αξία της μεσογειακής δίαιτας, να εστιάσουν και να στηρίξουν την ελληνική γεωργική παραγωγή, να προσανατολιστούν σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το βαρύ αποτύπωμα άνθρακα που επιφέρει η μεταφορά τροφίμων και πρώτων υλών από το ένα μέρος της γης στο άλλο και πως μπορεί η σωστή επιλογή ημερήσιου διαιτολογίου να συντελέσει στη βελτίωση της υγείας, την καταπολέμηση ασθενειών και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η δράση συνέβαλλε στην απόκτηση Soft skills από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τη ζώνη ασφάλειάς τους, να δουλέψουν συνεργατικά στο πλαίσιο μιας ετερόκλητης ομάδας, διαδικασίες που οξύνουν την κριτική σκέψη και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Συνοπτικά, οι συμμετέχοντες μέσω της δράσης θα μπορούν:
- Να ενστερνιστούν τις αρχές της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
- Να ενημερωθούν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων.
- Να ανακαλύψουν πως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
- Να αποκτήσουν ικανότητα πολιτιστικής αφύπνισης και έκφρασης.
- Να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
- Να αντιληφθούν τα κοινωνικά οφέλη που επιφέρει στους συνδαιτημόνες η διαδικασία της παροχής φαγητού ομαδικά, γύρω από το τραπέζι, όπως δηλαδή είθισται στην κουλτούρα της μεσογειακής διατροφής.
- Να γνωρίσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να φιλοξενήσουν οι περιοχές με υψηλό γαστρονομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
- Να γνωρίσουν ηλεκτρονικές εφαρμογές σχετικές με tracking τροφίμων και να μάθουν τη λειτουργία και τη χρησιμότητά τους.
- Να διδαχθούν τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας.
Η ομάδα μας θα είναι ικανή να:
- Να πολλαπλασιάσει τα κίνητρα ενασχόλησης με εθελοντικές δράσεις.
- Να διεγείρει το αίσθημα πρωτοβουλίας που υπάρχει έμφυτο σε όλους τους νέους ανθρώπους.
Η προστιθέμενη αξία της δράσης σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο έγκειται στο γεγονός πως προσπαθεί να οξύνει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των νέων πολιτών και αποπειράται να συνεπικουρήσει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής επαρχίας μέσω της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Αυτό μεταφράζεται σε μια πιο υπεύθυνη στάση των νέων απέναντι στο περιβάλλον, αγκαλιάζοντας μια περισσότερο πράσινη στάση ζωής όσον αφορά στις διατροφικές τους επιλογές, ενώ ταυτόχρονα έρχονται κοντά με τις ρίζες τους, βοηθώντας έτσι να ανακόψουμε το ρεύμα αλλοτρίωσης από τον πολιτισμό μας, που είναι ακόμη ζωντανός στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
[:]