Τίτλος Σχεδίου: Ανακαλύπτοντας την ιδιαίτερη ομορφιά τους

Φορέας Υλοποίησης: Homesick

 

Ποιοι συμμετείχαν

Συνοδεύαμε σε χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού νέους με νοητική αναπηρία. Η ομάδα HOMESICK που αποτελείται από τους Ανδρέα Καραδήμα, Νείλο Κονδάκη, Ευαγγελία Πλιάκου, Αναστάση Μητρέλη και Μάριο Κουγιούρη.

 

Στόχοι σχεδίου

Στόχος ήταν νέοι με νοητική αναπηρία να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες. Επιπλέον στόχος να αποκτήσουν ελεύθερο χρόνο οι γονείς τους και να εξοικειωθεί η κοινωνία με άτομα με νοητική αναπηρία με απώτερο στόχο την συμπερίληψη.

 

Περιεχόμενο σχεδίου

Γνωρίσαμε μέσω του ειδικού κέντρου εκπαίδευσης «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» γονείς νέων με νοητική αναπηρία. Αφού τους ενημερώσαμε για το σχέδιο δράσης και τον φορέα που το υποστήριζε, γνωριστήκαμε με τα παιδιά και αρχίσαμε να οργανώνουμε εξόδους μαζί τους. Πήγαμε σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, εκθέσεις ζωγραφικής, παρακολουθήσαμε ταινίες στον κινηματογράφο, χρησιμοποιήσαμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ψωνίσαμε στο σούπερ μάρκετ. Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να κάνουν μόνα τους ό,τι μπορούν. Ψυχαγωγήθηκαν, κοινωνικοποιήθηκαν και καλλιέργησαν δεξιότητες.

 

Αντίκτυπος σχεδίου

Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και εκδηλωτικά και φαίνονταν ότι το απολαμβάνουν. Ανυπομονούσαν για την επόμενη έξοδο. Το πόσο καλά περνούσαν μαζί μας μας το επιβεβαίωναν και οι γονείς τους. Τις εξόδους απολαύσαμε κι εμείς και είδαμε πόσο όμορφα πράγματα μπορείς να συζητήσεις με άτομα με νοητική αναπηρία. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα νομίζαμε. Πιστεύουμε ακόμη πως συμβάλαμε στην εξοικείωση της κοινωνίας με άτομα με νοητική αναπηρία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ακολουθεί εσφαλμένα στερεότυπα.