Τίτλος Σχεδίου: No man is an island

Φορέας Υλοποίησης: You in Europe NGO

 

Σύντομη περιγραφή σχεδίου

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία εργαστηρίων φιλαναγνωσίας, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής από νέους 4 περιοχών της Ελλάδας (Τήλος, Άη Στράτης, Νέα Μουδανιά και Θεσσαλονίκη) τα οποία απευθύνονταν στους νέους αλλά και γενικότερα στους κατοίκους της κάθε περιοχής, με στόχο τη δημιουργική έκφραση και επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, σε μια εποχή γενικευμένης κοινωνικής απομόνωσης, με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας. Θέλοντας να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, και να σπάσουμε το φράγμα της μοναξιάς, που αν και ορίζεται διαφορετικά σε κάθε γεωγραφικό πεδίο, δεν παύει να έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική και κοινωνική ευημερία, σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης και του θεατρικού παιχνιδιού, ως καταλύτες που μπορούν να πυροδοτήσουν και να ενισχύσουν την επικοινωνία, τη σύνδεση, την κοινωνική επαφή, την έκφραση και τη δημιουργία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, αλλά και γεωγραφικών σημείων.

 

Ποιοι συμμετείχαν 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν νέοι και κάτοικοι των περιοχών της Τήλου, της Θεσσαλονίκης, των Μουδανιών και του Αγίου Ευστρατίου.

 

Στόχοι σχεδίου

Στόχος του σχεδίου ήταν αρχικά να δώσει την ευκαιρία στους νέους των παραπάνω περιοχών να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη. Στις συζητήσεις που κάναμε με τους νέους της περιοχής μας και της Θεσσαλονίκης όσο και των 2 απομακρυσμένων νησιών, διαπιστώσαμε ότι η μοναξιά και ο αυτοαποκλεισμός, αν και ορίζονται διαφορετικά σε κάθε γεωγραφικό πλαίσιο, ωστόσο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, είχαν ενταθεί σημαντικά, με συνέπεια την αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και τη δημιουργία μιας αίσθησης διαρκούς απομόνωσης. Και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω, είναι μέσα από την ενεργοποίηση και συμμετοχικότητα. Έτσι θελήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους νέους της κοινωνίας κάθε μιας από τις 4 περιοχές που συμμετείχαν, να αντιληφθούν τη σημασία της αλληλεγγύης μέσα στον κοινωνικό ιστό και να ηγηθούν μιας προσπάθειας ανάπτυξης του κοινωνικού διαλόγου, δίνοντας την ευκαιρία σε μέλη της τοπικής κοινωνίας να νοιώσουν ενεργοί, δημιουργικοί, ελεύθεροι να εκφραστούν και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον ακόμη καλύτερα.

 

Πιο συγκεκριμένα μερικοί από τους στόχους του προγράμματος οι στόχοι ήταν οι συμμετέχοντες:

  • Να έρθουν σε επαφή με την φιλαναγνωσία και να αντιληφθούν τη χρησιμότητά της στην πνευματική διεύρυνση.
  • Να γνωρίσουν τα εργαλεία της δημιουργικής γραφής, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.
  • Να λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές της διαδικασίας αντιμετώπισης της κοινωνικής απομόνωσης.
  • Να λειτουργήσουν σαν ένα δίκτυο ανθρώπινων πόρων που διαχέει τη γνώση και τις καλές πρακτικές μεταξύ και άλλων οργανισμών εκτός των δικών τους.
  • Να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες στα θέματα της δικτύωσης και της συνεργασίας, λειτουργώντας κυρίως μετά το έργο σαν μια κοινότητα όπου ο καθένας θα μπορεί να μοιράζεται εμπειρίες, πρακτικές, δραστηριότητες, καθώς και να ζητάει υποστήριξη. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα βελτιώσουν την ποιότητα της εργασίας τους στον τομέα της νεολαίας ακολουθώντας τα πρότυπα ποιότητας που θα προκύψουν από την εκπαίδευσή τους.

 

Περιεχόμενο σχεδίου

Το περιεχόμενο των εργαστηρίων ήταν η Δημιουργική Γραφή και το Θεατρικό Παιχνίδι όχι ως απλησίαστες μορφές τέχνης, αλλά ως χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν τους συμμετέχοντες στην καθημερινότητά τους, στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται και επικοινωνούν, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και ίσως τελικά σε μια βαθύτερη κατανόηση του περιβάλλοντός τους αλλά και του ίδιου τους του εαυτού.

Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις για το σώμα και το πνεύμα, οι συμμετέχοντες αφέθηκαν σε ένα δημιουργικό ταξίδι που τους βοήθησε να ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους, να ανοίξουν τις καρδιές και το μυαλό τους και να γίνουν οι ήρωες της δικής τους ιστορίας.

Παραφράζοντας τον αγαπημένο μας Ροντάρι, θα λέγαμε ότι προσπαθήσαμε να συστήσουμε τη χαρά της δημιουργικής γραφής και του θεατρικού παιχνιδιού σε όλους, «Όχι γιατί είναι όλοι καλλιτέχνες…αλλά για να μην νιώθει κανένας μόνος.»

Και τέλος, και ίσως και πιο σημαντικό, τα κείμενα που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σε έναν συλλογικό τόμο, με τίτλο “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί – No man is an Island” που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2022.

 

Αντίκτυπος σχεδίου

Ο αντίκτυπος της δράσης ήταν μεγάλος, τόσο στο επίπεδο της γνώσης των συμμετεχόντων καθώς επίσης και στις ικανότητές τους να λαμβάνουν γνώση μέσω των διαδραστικών βιωματικών εργαστηρίων.
Οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τη σημασία και χρησιμότητα τόσο της φιλαναγνωσίας όσο και της δημιουργικής γραφής, ως μέσα έκφρασης και δημιουργίας. Επίσης ευαισθητοποιήθηκαν σημαντικά και αναμένεται να εμπλακούν ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια για δημιουργία δράσεων που βοηθούν στην κοινωνική συμμετοχή, στην καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης, ως πρεσβευτές της παραπάνω ιδέας στις κοινότητές και τους οργανισμούς τους με εμφανή την ποιότητα της εργασίας τους.
Οι συμμετέχοντες νέοι απέκτησαν επίγνωση της δύναμής και των ικανοτήτων τους στην υλοποίηση ιδεών ξεκινώντας απο την σύλληψη της ιδέας μέχρι και τη τελική αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων, στην ομαδική εργασία, στην λήψη αποφάσεων, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ανάθεση και κατανομή αρμοδιοτήτων, στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην θετική εξέλιξη της εργασιακής τους πορείας στο μέλλον.

Τέλος, δημιουργήθηκε ένα ενεργό δίκτυο ανθρώπων το οποίο λειτουργεί σαν μια κοινότητα όπου ο καθένας θα μπορεί να μοιράζεται εμπειρίες, πρακτικές και δραστηριότητες υποστηρίζοντας έτσι τη διάδραση μεταξύ των μελών. Το παραπάνω δίκτυο είναι ανοικτό και σε όποιον νέο ενδιαφέρεται να βελτιώσει το επίπεδο εργασίας του στον τομέα. Οι συμμετέχοντες θα αντλήσουν κίνητρα για μελλοντικές συμμετοχές τους σε παρόμοιες εκπαιδευτικές διαδικασίες.